Een nieuw begin

20-04-2019

Toen ik afgelopen weekend een rondje ging hardlopen, viel mijn oog op een rij knotwilgen. Alle takken afgesnoeid tot op de dikke stam. Rigoureus, weg ermee! Maar... niet voor lang. Groene blaadjes beginnen weer te groeien op het schijnbaar dorre, bruine hout. Deze knotwilg laat zien waar het in het Feest van Pesach, Ongezuurde Broden en Eerstelingen over gaat: een nieuw begin

Pesach, het Feest van Ongezuurde Broden en Eerstelingen zijn de eerste drie feesten op Gods kalender. Er zit een enorm diepe betekenis in allerlei aspecten van Gods feesten. Er zit een boodschap in van God die was, die is, en die weer komt: uit het verleden, voor het heden en naar de toekomst. Eén van de dingen die in de Bijbel staat over het Feest van Ongezuurde Broden, is dat je al het zuurdeeg uit je huis weg doet. Rigoureus, weg ermee. Wat is dat dan, zuurdeeg? En waarom is het goed dat weg te doen?

Zuurdeeg is een stukje deeg dat zuur is geworden. Dit stukje deeg wordt door nieuw deeg gekneed. Het brood kan daardoor rijzen en luchtig worden. Dit is een continu proces: vóór het bakken wordt weer een beetje van het nieuwe deeg genomen en opzij gezet om zuur te worden als zuurdeeg voor de volgende keer. Steeds wordt dus het nieuwe gemengd met het oude. Als God in de Bijbel de instructie geeft om bij Pesach en het Feest van Ongezuurde Broden al het oude zuurdeeg weg te doen, wordt een continu proces doorbroken. Pas na de 7 dagen van het Feest van Ongezuurde Broden begint het proces met meel en deeg (van de nieuwe oogst) opnieuw. Een punt achter het oude, een nieuw begin!

Jezus, Yeshua, stierf meer dan 2000 jaar geleden aan een houten kruis. Hij is het echte, perfecte Pesach Lam. Door Hem is er de mogelijkheid om nieuw leven te krijgen, want Hij stond op de derde dag op uit de dood! Nieuw leven, waarin géén plaats is voor zonde en dood. Geen ruzie, geen pijn, geen ziekte, geen angst, geen oorlog, geen onrecht. Geen dor hout. Wel een leven met Hem, en een nieuw begin in liefde, vrede, blijdschap, vergeving, genezing. Alleen groene blaadjes, teken van een nieuw begin!